5 sätt att förnya dina golv

Det finns många tillvägagångssätt som kan förändra ditt hem till det bättre. Du kan måla väggar och tak eller möblera på olika sätt. Något som vi vill tipsa om är dock att förnya dina golv för att verkligen ge dina rum nytt liv. Nedan listar vi 5 olika metoder som du kan ty dig till för att få fram ett drömmigt resultat. Att slipa parketgolv som en gång var ett stort projekt är helt plötsligt gjort över en dag!

1 – Slipa golven

Något som nästan alltid behöver bli gjort innan du använder någon av de nedanstående metoderna är en rejäl golvslipning. Om du bor i Stockholm med omnejd kan du få professionell och trygg hjälp av en firma, snarare än att göra det själv. Golvslipning är nämligen klurigt då du behöver moderna verktyg, en noggrann jargong, och inte minst känna till vilket golv du arbetar med. Det finns golvslipning Stockholm, golvslipning Lidingö, golvslipning priser, golvslipning Sollentuna och golvslipning danderyd. Så vad du än ska göra med ditt golv, börja med att ge dem en slipning för att fräscha upp. Fiskebens parkett blir extra snyggt efter slipning och lasering.

En golvslipning Stockholm får alltså inte bara fram ditt vackra originalgolv som döljer sig bakom gammalt solk, utan det gör även golvytan slät, mjuk och behaglig. Det lyfter ditt golv till nästa nivå utan att du behöver förändra det totalt.

2 – Behandla golven med olja, lack eller vax

Efter du slipat ditt golv kan du behandla det med antingen olja, lack eller vax. En golvolja ger en matt och otroligt vacker yta som framhäver ådringarna i träet. Oljan gör golvet mjukt och skönt och den skyddar samtidigt träet då den tränger in på djupet och skapar en skyddande yta.

Den vanligaste behandlingen efter en golvslipning är dock golvlack. Lacken gör att golvet blir hårt och tåligt, till skillnad från oljan, och en matt lack är mest populär. Ett sådant ger ett lugnt och harmoniskt intryck som liknar ett inoljat golv men med bättre skydd. Dock kan du även skapa effekter med ett golvlack genom att exempelvis göra det randigt eller i ett rutmönster.

Ett annat alternativ efter en golvslipning är även att färga golvet med ett dekorvax. Det har pigment i sig men framhäver även träets naturliga skönhet. Med ett vax kan du göra golvet mörkare eller ljusare, eller med en viss färgton, och efteråt kan du polera det om du så önskar.

3 – Betsa golven

Om du vill få mer färg på golven, eller bara göra jobbet enklare, kan du även välja att betsa. Bets är nämligen en transparent färg som ändå släpper fram träets naturliga utseende, och du kan välja mellan allt ifrån naturnära kulörer till uppseendeväckande sådana. Du kan dessutom välja mellan bets som är vatten- eller oljeburen.

4 – Måla golven

Ytterligare ett sätt att skapa stor förändring på dina golv är att måla dem. Här kan du vara mest kreativ då du kan måla golvet i vilken kulör du vill och helt utan hämningar. Du kan skapa kreativa mönster eller använda färger som du aldrig sett på ett golv förut. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Att måla golven ger dig även möjligheten att dölja skavanker och gamla fläckar eller liknande. Du får en nystart med en metod som inte låter träet synas, utan som gör golvet till något helt annat.

5 – Lägg nytt golv

Om de ovanstående alternativen inte riktigt fungerar eller gör jobbet du är ute efter, så kan du även lägga nya golv. Detta är en sista utväg då det ju är synd att gömma undan originalgolv, men det är också en bra utväg om du vill välja ett golv som är helt enligt dina önskemål. På så sätt kan du dölja golven om du anser att de har för breda brädor, omoderna fiskbensmönster, eller liknande.

Här kan du välja mellan att anlita en firma som lägger ett ordentligt trägolv, exempelvis, eller också köper du dig ett enkelt klickgolv. Oavsett vad så kommer du säkert att bli nöjd med det helt nya resultatet.